2022. október 30., vasárnap

Vásárhelyi lakodalmas perec


A napokban egy nagyon egyszerű, de annál finomabb sós ropogtatnivalót fedeztünk fel. Azóta már többször is megsütöttük, eddig nem ismertük de most már biztos a családi recepttár szerves része lesz.


Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg zsír
  • 3 dl tej
  • 50 g élesztő, vagy 2 csomag szárított élesztő
  • 2 csapott evőkanál só
  • 1 csapott teáskanál cukor, az élesztő felfuttatásához
  • 1-2 db tojás a perec kenéshez
Mi csak fél adagot szoktunk készíteni, abból is 3 tepsi perec készül, így számunkra ez elegendő emnnyiség egyszerre. Ekkor mindennek a felét vesszük.

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejjel felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót és a zsíradékot, ezt összemorzsoljuk, majd a maradék langyos tejet hozzáadjuk.

Jó alaposan összegyúrjuk és mi nem szoktuk keleszteni, azonnal elkezdjük formázni.
Egyenlő darabokat vágunk a tésztából, vékony hengerekre kihengergetjük a kezünkkel, majd a mutatóujjunk köré tekerve pici karikákat formázunk, összecsippentjük a szélüket és ily módon feldolgozzuk az összes tésztát.
A tepsibe helyzezett kis pereceket megkenjük felvert tojással és ízlés szerint megszórjuk sajttal/szezámmaggal/chia maggal stb.

Sütés:
180 - 190 ˚C-on kb. 15 percet sül, érdemes nézegetni őket, ha szép aranybarnák akkor elkészültek.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése