2021. október 16., szombat

Birsalma lekvár egyszerűen


Nagyon szeretjük a birsalma kompótot sültekhez, főleg sült kacsához (zseniális íze van együtt, ha valaki még nem tette feltétlenül próbálja ki), azonban ez elég szezonális, utána csak sóvárgunk a birsalma után. Idén először lekvárt készítettünk és azt kell mondjam, fantasztikus dolog. Már sült kacsához is kipróbáltuk, jobb, mint a kompót, nagyon jól érződik a birsalma jellegzetes zamata. Mi nagyon imádjuk, ráadásul végtelenül egyszerű elkészíteni.


Hozzávalók:

- víz

- 1 kg birsalma

- 0,5 kg cukor

- nátrium-benzoát


Elkészítés:

A birsalmákat jól megmossuk, kimagozzuk majd kockákra vágjuk. Vízben, jó puhára megfőzzük. A megfőtt birsalmáról leöntjük a vizet, jól lecsepegtetjük majd botmixerrel összepürésítjük. 1 kg birsalmához mi 0,5 kg cukrot adtunk, így kellemesen édeskés-savanykás íze lett és a birsalmára jellemző íz sem veszett el.

A még forró lekvárt előre kimosott üvegekbe töltjük, a tetejére egy csipetnyi nátrium-benzoátot hintünk. Az üvegek tetejét jól ráhúzzuk, majd miután megvagyunk az összes üveggel, egy ruhával bélelt kosárkába, fejjel lefelé (tetővel lefelé) beletesszük a lekvárokat, majd a tetejét is jól bebugyoláljuk. Ebben a melegben egy éjszakát pihen. Másnap mehetnek a polcra.


Birsalma gyógyhatása:

Talán kevésbé ismert, de a birsalmának rengeteg jótékony hatása van. 

Ebben a különleges gyümölcsben található:

- C-vitamin

- A, B1, B2, E vitamin

- vasa és foszfor

- kalcium és kálium

- magas a pektin tartalma

- magas az antioxidáns tartalma

Magas antioxidáns tartalma miatt kiváló immunerősítő. Pektin tartalma miatt kiváló méregtelenítő és gyulladáscsökkentő, jó hatással van az emésztésre és a koleszterin szintet is kordában tartja.

Jó étvágyat!


Forrás:

birs.hu

pexels.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése