Sokszor jól jön valami aprósütemény, amivel a család el tud rohangálni egész nap. Általában, ha pogácsát sütünk, mi ugyanabból a tésztából lekváros papucsokat is készítünk, így sós és édesebb változata is lesz, mindenki válogathat kedve szerint, ráadásul én külön szeretem, hogy az édes és sós íz keveredik.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 3 dkg élesztő
- 1 kis pohár tejföl
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál cukor
- 1 db tojás
A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni.
A pihenés után, másnap a tésztát elfelezzük.
Egyik felét, amiből a pogácsa fog készülni körülbelül 2 cm vastagra kinyújtjuk.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd felvert tojással megkenjük mindegyik tetejét, sajtot és akár szezámmagot, lenmagot szórunk a tetejére.
180°C-on, aranybarnára sütjük.
A papucs tésztáját már vékonyabbra nyújtjuk és négyzeteket vágunk belőlük.
Mindegyik négyzetünk közepére teszünk egy kis halom szilvalekvárt, majd a két átellenes szélét összefogjuk és behajtjuk, mint egy kis batyut. (videó) Szintén lekenjük a tetejüket a maradék felvert tojásunkkal.
180°C-on aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése