Végre jó idő van, nálunk egy kicsit beköszöntött a nyár. Ha nyár, akkor indul a kovászos uborka készítés. Mi nagyon szeretjük, sokszor még csak éppen elkészül az egyik adag, már csináljuk is a másikat.
Hozzávalók (5 literes üveghez):
- 3 szelet száraz kenyér
- 5 csapott evőkanál só
- 2 gerezd fokhagyma
- fél vöröshagyma
- 1 cs. friss kapor / szárítottból fél csomag
- 2 - 2,5 kg uborka
Az 5 literes üveg aljába teszünk 1 szelet kenyeret, a hagymát és a fokhagymákat összedarabolva. Rátesszük uborkákat, amelyeknek mindkét végét ellentétesen bevágjuk. Mi kígyóuborkából és fürtös uborkából is el szoktuk készíteni, nálunk az idei első jelenleg kígyóuborkából készül. Ha kígyóuborkából készíted, egy ubit 2-3 fele is el lehet vágni, normális uborka méretűekre, majd ezeknek is bevágod a két végét. Rátesszük az 5 csapott evőkanál sót (mindig annyi evőkanál só, ahány literes az üveg), rátesszük a kaprot, a kenyereket majd színültig töltjük forró vízzel.
Nejlon zacskóval lekötjük és meleg, napos helyen érleljük. Mi legalább 5 napig érlelni szoktuk, de ez ízlés dolga ki mennyire éretten és sósan szereti. Viszont várjuk meg még az uborka sárgás színt kezd ölteni.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése