Egy nagyon különleges sütemény készült a mostani hétvégére. Még nem került puncs szelet az asztalunkra, elég sokat is kellett a recepteket variálni mire, kialakult, mit szeretnénk, de megérte. Ráadásul véletlenül felfedeztük a legfinomabb piskótát, amit valaha sütöttünk.
A piskótához:
- 6 db tojás
- 12 evőkanál kristálycukor
- 12 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál étolaj
- 6 evőkanál víz
A 6 tojásfehérjét habbá verjük. Egy másik edényben a tojássárgáját, a sütőport, cukrot, vizet és az olajat habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a tejfölt és azzal is simára kavarjuk. Végezetül a liszt következik, ezzel is szép simára kavarjuk és óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A masszát kettévesszük és két lapot sütünk, előmelegített 180 fokos sütőben .
Linzer lap :
- 20 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1/2 sütőpor
- 1 evőkanál zsír,de lehet margarin is
- annyi tej, hogy nyújtható tésztát kapjunk
A hozzávalókat összedolgozzuk és sütünk egy linzerlapot.
Krém:
- 1,2 dl víz
- 20 dkg porcukor
- 2 evőkanál baracklekvár
- 10 dkg margarin
- 1 vanília cukor
- 2 evőkanál kakaó
- 1 rum aroma /ízlés szerint rum
- 10-15 dkg dió darálva
A hozzávalókból szirupot főzünk, amikor kész, akkor hozzáadjuk az összetört linzer lapot.
Összeállítás:
Az egyik piskótát megkenjük baracklekvárral, majd a masszát rákenjük, végezetül pedig rárakjuk a másik lap piskótát.
Máz :
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- málnapiros ételszínezék, de lehet céklalé, meggylé, málnaszörp, aki nem szereti a színezéket
A vajat megolvasztom a mikróban és összekeverem a porcukorral valamint 1-2 csepp ételszínezékkel, ha nem elég sima és keverhető, egy pici forró vízzel simára kavarjuk .
A sütemény tetejére simítjuk és a hűtőben pihen legalább egy napig.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése