2021. március 5., péntek

Puncs szelet


Egy nagyon különleges sütemény készült a mostani hétvégére. Még nem került puncs szelet az asztalunkra, elég sokat is kellett a recepteket variálni mire, kialakult, mit szeretnénk, de megérte. Ráadásul véletlenül felfedeztük a legfinomabb piskótát, amit valaha sütöttünk.

A piskótához:
  • 6 db tojás 
  • 12 evőkanál kristálycukor
  • 12 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál étolaj
  • 6 evőkanál víz 
  
A 6 tojásfehérjét habbá verjük.  Egy másik edényben a tojássárgáját, a sütőport, cukrot, vizet és az olajat habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a tejfölt és azzal is simára kavarjuk. Végezetül a liszt következik, ezzel is szép simára kavarjuk és óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A masszát kettévesszük és két lapot sütünk, előmelegített 180 fokos sütőben .

Linzer lap : 
  • 20 dkg liszt  
  • 2 evőkanál cukor 
  • 1/2 sütőpor 
  • 1 evőkanál zsír,de lehet margarin is 
  • annyi tej, hogy nyújtható  tésztát kapjunk 
A hozzávalókat összedolgozzuk és sütünk egy linzerlapot.

Krém:
  • 1,2  dl víz 
  • 20 dkg porcukor 
  • 2 evőkanál baracklekvár 
  • 10 dkg margarin 
  • 1 vanília cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 rum aroma /ízlés szerint rum 
  • 10-15 dkg dió darálva 


A hozzávalókból szirupot főzünk, amikor kész, akkor hozzáadjuk az összetört linzer lapot.

Összeállítás:
Az egyik piskótát megkenjük baracklekvárral, majd a masszát rákenjük, végezetül pedig rárakjuk a másik lap piskótát.


Máz :
  • 20 dkg porcukor 
  • 5 dkg vaj
  • málnapiros ételszínezék, de lehet céklalé, meggylé, málnaszörp, aki nem szereti a színezéket 

A  vajat megolvasztom a mikróban és összekeverem a porcukorral valamint 1-2 csepp ételszínezékkel, ha nem elég sima és keverhető, egy pici forró vízzel simára kavarjuk .



A sütemény tetejére simítjuk és a hűtőben pihen  legalább egy napig.





Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése