2021. március 14., vasárnap

"Valami kínai"


Tegnap egy egyszerű, mutatós, finom és laktató ételt neveztünk ki ebédnek. Nem igazán jutott eszünkbe semmi, hogy mit kellene főzni, majd végül kipattant az isteni szikra. 


Hozzávalók: 

  • csirke- vagy sertéshús (ki-mit szeret, jelen esetben sertésből készült) 
  • lenmag vagy szezámmag 
  • olaj 
  • cukor 
  • fokhagyma 
  • só 
  • szójaszósz 
  • tüzes négyborsos fűszer 
  • 1 db sárgarépa
  • 1/2 fej káposzta 
  • 1 fej brokkoli
  • 1 cs. üvegtészta

  

Lobogó, sós vízben kifőzöm az üvegtésztát. (kb. 5 perc)


A husit vékony csíkokra vágom, nálunk ez kb 40-50 dkg volt, azért nem írtam mennyiséget mert ez pont az az étel, amit mindenki úgy dobál össze, ahogy kedve tartja. 


A répát és a káposztát is vékonyra szelem.


A brokkolit rózsáira szedem és sós vízben megfőzöm.


Ha eszünkbe jut még valami, vagy kószál a hűtőben ez-az, szinte bármit bele lehet dobni. Nálunk most a friss póréhagymának a zsenge szára is belekerült.


Az olajon kb. egy evőkanál cukrot megkaramellizálok, leveszem a tűzről és 2 gerezd fokhagymát, 2-3 evőkanál lenmagot belerakom, majd rárakom a húst. Vissza a tűzre és elkezdem dinsztelni. Öntök rá kb. 2 dl vizet  és ízesítem: só, szójaszósz. Ízlés kérdése mindenki annyit tesz bele, ahogy szereti. 


Fél-fővésben belerakom a répát és a káposztát, így összefőzőm, természetesen ha nem elég puha akkor öntök még rá vizet. Ennek az ételnek a lényege, hogy a zöldségek ressek maradnak, nincsenek vaj-puhára elkészítve, de persze ne is maradjanak nyersek. Mikor kész, a megfőtt brokkolit és tésztát is rá rakom, összeforgatom és kész is van.


Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése