2021. február 8., hétfő

Házi, kézműves hamburger


Nálunk örök favorit a hamburger, az egész család szereti. Sokszor bajban voltam, mert ha reggel kitaláltuk, hogy ezt szeretnénk ebédelni, sűrűn előfordult, hogy nem kaptam bucit a boltban vagy már annyira összementek, hogy nem is volt érdemes megvenni.

Viszont sikerült orvosolnom ezt a problémát :)

Talán tavasszal, a karantén-helyzettől új ötletek is megrohamoztak, így arra gondoltam, hogy miért ne tudnánk mi megsütni a bucit is?

Elkezdtem bogarászni az internetet és sok-sok recept megnézése, átalakítása után nálunk ez lett a befutó: 


Buci : 

  • 2 dl tej 
  • 1 élesztő 
  • 2 kanál cukor 
  • 1 dl olaj 
  • pici só
  • 1 doboz natúr joghurt 
  • annyi liszt ,hogy jó lágy tésztát kapjunk (kb. 50 dkg )    

Ezután elmegy szépen kelni.

Ha megkelt, 8 cipóra osztjuk, megformázzuk és tojással lekenjük, a tetejét szezámmaggal megszórjuk. 

180°C-on, légkeveréssel aranybarnára sütjük.

A jó hamburger legsarkalatosabb pontja, a bucin kívül, a hamburgerhús. Semmiből nem szeretünk mirelitet enni vagy venni, így ezt is saját magunknak készítjük el:


Hamburgerhusi:

  • 50 dkg sertés darált hús 
  • 1 evőkanál mustár 
  • 1 evőkanál ketchup
  • 1 mokkás kanál só 
  • 1 db tojás 
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa 

Ebből is 8 pogácsát formázunk, majd szintén 180 °C-on megsütjük.

Ha a bucival és a hússal is megvagyunk, akkor tulajdonképpen el is készültünk. Összeállításhoz szükségünk lesz még:

  • saláta / jégsaláta
  • paradicsom
  • paprika
  • uborka
  • savanyú uborka
  • hagyma / lilahagyma
  • reszelt sajt
  • ketchup
  • mustár
  • majonéz
  • illetve nálunk még egy speciális, Borzos-féle édes-erős piros szósz is megkoronázza mindezt, ezt egy későbbi bejegyzésben bővebben ki fogom fejteni, miből áll :)


Természetesen mindegyik feltét opcionális, ki mit szeret, azt tesz bele, nálunk nagyjából ezek az alapanyagok költöznek a bucik közé :)

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése