2021. február 8., hétfő

Sakktábla szelet

Ez a süti Mimi egyik kedvence. Nem is bonyolult összeállítani (annak tűnik, de tényleg nem az), mégis eszméletlenül jól néz ki, tipikus villantós vendégváró.

Elkészítés:

Tészta :

Sárga  tészta 

  • 3 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 12 dkg liszt
  • késhegynyi sütőpor

Barna tészta 

  • 3 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • késhegynyi sütőpor

Kenéshez:

  • lekvár

Tetejére:

  • 10 dkg tortabevonó
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

A sárga lap elkészítéséhez a tojássárgáját a puha margarinnal és a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét. A tésztát közepes tepsibe simítjuk és megsütjük.

A barna laphoz a tojássárgáját a puha margarinnal és a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport, majd óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjét. Szintén közepes tepsibe egyengetjük a tésztát és megsütjük.

Ha kisültek, pihennek egy kicsit, ha kihűltek a lapok, akkor félbe vágjuk (széleit le is vághatjuk), majd az egyik sárga lapot megkenjük lekvárral, rátesszük az egyik barna lapot, azt is megkenjük lekvárral és rátesszük a másik sárga lapot, ismét lekvár jön, végül a másik barna lap.
A hosszabb oldalát felszeleteljük olyan vastagra, amekkora a lap magassága. Ezután 4 szeletet lekvárral összeragasztunk úgy, hogy közben minden második szeletet megfordítunk. Vagyis egy sárga-barna-sárga-barna szeletet egy barna-sárga-barna-sárga szelettel ragasztunk össze. Így két darab  hasábot kapunk.

A mázhoz gőz fölött felolvasztjuk a csokit és a vajat, majd ráöntjük a sütire.

Ha kibírja a család legalább egy fél napot álljon, hogy a lekvárt jól beigya a tészta. Minél tovább áll, annál finomabb.  :)


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése