2021. február 10., szerda

Húsleves


A háziasszonyok talán legnagyobb kihívást jelentő feladata a jó húsleves elkészítése. Nem könnyű, de a megfelelő arányokkal és kellő odafigyeléssel azonban sikerülhet az aranyló levest elkészíteni. Szeretném megmutatni, hogy nálunk, hogyan készül.


Tetszőleges húsból lehet elkészíteni: tyúk ,csirke ,disznó ,marha. Ízlés kérdése.

A mi, vasárnapi húslevesünk (egy család, kb. 5 fő részére) a következőkből áll:


Hozzávalók:

  • 1 db tyúk
  • 5 l víz 
  • 3 nagy répa 
  • 1 zöldség 
  • 1 szelet zeller 
  • 1 hagyma 
  • 1 paprika 
  • petrezselyemzöld 
  • egész bors (kb.10 szem) 
  • késhegynyi szerecsendió
  • evőkanálnyi delikát 
  • ízlés szerint só

A levest lassú tűzőn 4-5 óra hosszat főzzük. Nem szoktam lehabozni, ha lassú tűzön fő és nincs kevergetve, nincs szükség rá, szép, átlátszó, aranyló leves lesz a végeredmény.

Amikor készen van leszűrjük leveses tálba és nagyon fontos, hogy ezután szedjük ki az aprólékot, így nem fog bezavarosodni a levesünk.

A tetszőleges tésztát külön, sós vízben kifőzzük. Ehhez az adaghoz körülbelül egy csomag levestésztát (cérnametélt, csiga stb.) szoktunk kifőzni.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése