2021. február 8., hétfő

Házi pizza


Örök favorit, de szerintem nem csak nálunk. Nem bonyolult, kiadós sőt rá lehet dobálni mindent, ami otthon van, így elég praktikus is.

Mi nem a hagyományos vékony tésztával szeretjük hanem egy kicsit vastagabb verzió szokott készülni.

Tészta:

  • 2,5 dl langyos tej 
  • 1 dl étolaj 
  • 1 mokkás kanál só 
  • 1 mokkás kanál cukor 
  • annyi liszt, amennyit felvesz (kb 50-60 dkg ) 
  • fél élesztő

Ezután meleg helyre elmegy kelni.

Ebből a mennyiségből két tepsivel készül, így a megkelt tésztát ketté vesszük, majd az egyik felét eligazgatjuk a sütőpapíros tepsin.

A pizzák sarkalatos pontja a pizzaszósz, pedig nem nagy ördöngösség.

Pizzaszósz:

  • 3 dl ketchup 
  • só 
  • cukor
  • oregánó ízlés szerint  

Feltét:

Szinte bármi lehet, leginkább ízlés dolga ki, mivel szereti, nálunk az alábbiakkal készülnek a pizzák:

  • sonka 
  • gomba
  • kukorica
  • lilahagyma 
  • kolbász
  • erős paprika
  • vagy akár darált hús
  • stb.

Utolsó simításként jó sok reszelt sajt majd mehet be a sütőbe 180°C-ra.

(Egy kis kulisszatitok: a feltétnél mindig gondolatban elfelezzük a pizzát és lesz egy fiús meg egy lányos oldala. A család férfi tagjai inkább az erős, kolbászos vonalat részesítik előnyben, mi lányok pedig a sonkás, édes oldalt, így mindenki azt az oldalt eheti, amelyiket szereti.)


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése